Tinselit ovat taimenen kalastuksessa todella suosittuja perhoja. Tässä blogissa kuvataan ottiperho.com -sivuilla myytäviä tinseleitä ja niissä käytettyjä sidontatekniikoita.
Tinselimateriaaleja on myynnissä hyvin monenlaisia. Hyvin yksinkertaistettuna niitä voidaan luokitella kolmella kriteerillä: 1) väri, 2) pituus ja 3) ohuus. . Pituudella on merkitystä erityisesti siiven päällimmäisillä kerroksilla ja ohuudella erityisesti rungossa. Perustinseli on pitkällä ja vähän paksummalla puolelle usein sidosmateriaalina Pro Pohjolan perhoissa. Wing Flash -tyylinen ja Angel hair taas ovat tyypillisiä ohuella puolella käytettyjä materiaali, ja kolmantena manittakoon, että esim perus Flashabow -tyyppinen tinseli on mukana luomassa lisäefektejä tietynväristen tinselien seurassa. Käyttötarkoitukseen voisi soveltaa myös kolmea kriteeri: 1) siipi 2) runko 3) lisäefekti.
Hollow-Tekniikka: Runkoon on sidottu tinseliä kerros kerrokselta käyttäen Hollow-tekniikkaa. Tinseli sidotaan ensin ”väärin päin ” ja ylimääräistä päätä ei kokonaisuudessaan leikata pois, vaan se jätetään tukemaan tinseliä, jonka pidempi osa käännetään kohti pyrstöä siten, että lyhyt pää jää varsinaisen tinselin alle tueksi. Tekniikan avulla sidoksesta tulee “runsas ja täyteläinen”, vaikkakin sidonta ottaa oman aikansa. Perho säilyttää ryhtinsä erinomaisesti kalastettaessa. Vatsapuolelta tinseli leikataan lyhyemmäksi muotoonsa.
Tinseleiden päissä on myös useita sidontatekniikoita.
Puppelipää -tekniikalla sidotussa päässä sidontalagasta tehdään looppi, ja siihen pujotetaan sopiva määrä ketunkarvaa. Karva muotoillaa sopivan mittaiseksi ja tasaiseksi ”levyksi”. Karva taitetaan siten, että toiselle puolelle jää vähän lyhyenpi määrä karvaa kuin toiselle. Tämän jälkeen looppi pyöräytetään tinselin niskalle. Puppelipäällä saadaan tyylikäs ja tasainen ketunkarvaivan pää.
Epoxy-pää: Ryhtevä pää antaa tinselille muodon. Epoxy-liima on yksi loistava vaihtoehto kovettaa ja muotoilla tinselin pää. Erityisesti, jos tinselille laitetaan silmä, epoxy on varteen otettava vaihtoehto.
Peurapäätinselit: Peurankarvainen Muddlerpäällä sidotun tinselin pikkukalamainen muoto säilyy vaikka virran voimakkuus olisi kuinka kova. Taas pitkä siipitinselit antaa tinselille pikkukalamaisen vaikutelman ja ryhdikkään muodon. Nämä tinselit ovat kokonaisprofiililtaan asteen ”laihempia” ja soveltuvat esim lapin, joille ja järville erinomaisesti, jossa veden muu kasvusto on vähäisempää.
Ottiperhon työpajassa valmistetaan Markku Autio (MA) –kokoelmat. Markku Autio on Pohjoismaiden ja Suomen perhonsidonnan moninkertainen mestari. Hän on alan huippu ammattilainen ja innovatiivinen kehittäjä. Aution rohkea ja kokeileva tyyli perhonsitojana on tuonut pohjoismaisille kalastajille monia uusia tuotteita. Aution tinseleissä värimaailma on keskeisessä roolissa. Siipi perustuu pitkään yhtenäiseen tinseliin ja runko on tehty valmiiksi dupatusta tinselinauhasta.
Mustat streamerit vetävät lohikaloja puoleensa kuin magneetit. Yksi parhaista on Pentti Kanervan kehittelemä syömähammas. Syömähampaassa muoto ja värimaailma ovat osoittaneet toimivuutensa. Ketun karvaisen siiven päälle rakentuu villan ja ketun karvan yhdistelmänä pää, joka luo syömähampaalle pikkukalamaiset muodon. Siiven alla tinseli puolestaan jäljittelee osuvasti iltahämärän kalan hopeista kylkeä.