kalastus, Perhokalastus

Realistiset perhot – perhosidonnan uusi innovaatio

REALISTISET PERHOT

https://www.ottiperho.com/product-category/perhot/realistiset-perhot/

 

Realistiset perhot ovat perhonsidonnan uusimpia kategorioita. Perhokalastajan perusidea on oppia pyytämään kala sen luonnollista ravintoa jäljitellen. Perhokalastuksen pääperiaate lienee se, että kalalle syötetään ravintojäljitelmä, jota kala kalastushetkellä syö.

 

Koskikalojen pääravintoa ovat vesiperhosten (Caddis), koskikorentojen (Stonefly), päiväkorentojen (Mayfly), sääskien ja erilaisten katkojen (Scud) tai äyriäisten eri kehitysvaiheet. Ottiperho.co:in kehittelemät realistiset perhot vievät perhonsidontaa jälleen uudelle tasolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realististen perhojen innovatiivinen sidontatyyli, johon on yhdistetty uusien materiaaleja, luovat perhonsidonnan uuden kategorian – realistiset perhot (Realistic flies). Nimi kertonee paljon – niin aidon näköisiä jäljitelmiä perhot ovat. Hyönteisistä perhokalastajan on hyvä erottaa ainakin kolme tärkeintä vesihyönteislahkoa: sirvikkäät eli vesiperhoset, koskikorennot eli korrit ja päiväkorennot eli surviaiset. Ottiperho.com :in valikoimasta löytyy näiden lisäksi myös ampiaiset, paarmat, katkat ja hyttyset.

 

 

 

https://www.ottiperho.com/product-category/perhot/realistiset-perhot/ampiainen-realistiset-perhot/

Nimensä mukaisesti realistiset perhot pyrkivät siis

jäljittelemään hyönteismaailmaa mahdollisimman realistisesti. Tämän uuden koulukunnan kehityksen on mahdollistanut alan uusimmat innovaatiot, uudet perhomateriaalit ja äärettömän tarkka sidontatyö. Uusissa perhomateriaaleissa siiven- ja rungon materiaalit näyttelevät keskeistä roolia. Siivessä on hyönteisille tyypillinen kuviointi. Siipiaines ei kellu toki samassa mittakaavassa kuin esim peuransiipi, mutta kelluvuus on puolestaan tarpeen vaatiessa korvattu kelluvalla runkomateriaalilla, joka pääsääntöisesti on muotoiltua foamia.

 

Vesiperhonen lienee kaikkein yleisin hyönteistyyppi suomalaisessa perhonsidontaperinteessä. seuraavaksi käydään läpi realistiusten perhojen värimaailmaa ja sidontaa nimenomaan vesiperhosen näkökulmasta

https://www.ottiperho.com/product-category/perhot/realistiset-perhot/vesiperhonen/

TOUKKA

Vesiperhosen toukkia kutsutaan larvoiksi. Osa rakentaa suojakseen putkimaisen kivi tai kasvikopan, toiset asuvat seitistä kutomiensa apajaverkkojen suojassa. Ottiperhon sitomat reaistiset larvat ovat suojaputkettomia, Vaihtoehtoina löytyy yleisväritykseltään ruskeita, vihreitä, oliiveja ja okran värisiä.

Kaikkia värejä tarvitset. Ja myös eri koukkukoja. Koukkukoko 14 on noin 1,2 cm pitkä, kun taas koukkukoko 8 on lähes 2 cm. On tärkeää kurkistaa ensimmäisen saadun kalan vatsalaukkuun ja varmistaa toukkien väritys ja koko luokka. Perhorasiasta pitää siis löytyä kaikki vaihtoehdot. Tärkeimmät värit: ruskea, okra, oliivi, vihreä ja punertavan ruskea.

 

VESIPERHOSEN PUPA

Pupaksi kutsutaan vesiperhosen kehitysvaihetta, jonka kuoriutuminen on alkamassa tai alkanut. Vesiperhosen siivet ovat selkäpanssarin alla kasvaneet ja työntymässä ulos. Siivet alkavat ”kelluttaa” pupaa, ja se saattaa irrota kivenkolostaan, ja vahingossa pupa alkaa ajelehtia alavirtaan. Tällaisia pupia koskikalat alituiseen kyttäävät. Jokatapauksessa pupan matka on kohti pintaa, kun sen siivet alkavat olla kehittyneet – nk kuoriutuminen on alkanut – ja juuri tässä hetkessä vesiperhonen on täydellistä ravintoa koskikaloille.


 

 

Perhokalastajan on hyvä avata ensimmäisen mukaan otettavan kalan vatsalaukku, ja kurkistaa millaisen värimaailman pupia kalat syövät. Usein miten pupat taittuvat oliivin, okran, kanelin ja eri vihreän sävyihin. Rasiassa on siis syytä löytyä oikeat värivaihtoehdot. Pro Pohjolan realistisista perhoista löytyvät kaikki tarvitsemasi värivaihtoehdot.

Usein illan suussa tapahtuu sitten se varsinainen kuoriutuminen kotelosta pinnan tuntumassa. Tällöin kyseeseen sattaa tulla pintapupa-kalastus eli englanniksi ”Dun”. Koskikalat iskevät pintaa päässeen pupan aivan kuin pintaperhon, mutta todellisuudessa perho saattaa olla vielä vedenkalvon alla. Kalastaja näkee vain läiskähdyksen. Vielä ei ole aika kalastaa ”pinturia ” eli aikuisella vesiperhosella, koska kalat ovat syömässä pintapupia.
Pro Pohjolan realistiset perhot ovat perhon sidonnan uusimpia innovaatioita. Siipimateriaaleissa, nymfien selkäpassarit yms luovat perhoille täysin realistisen ulkonäön ja profiilin.

 

 

UPPO- JA PINTAPUPA

Vedenalaisen elämänsä loppuvaiheessa larva koteloituu. Koteloa kutsutaan pupaksi. Toukat muuraavat suojaputkensa umpeen, jonka sisällä toukka kypsyy. Lopulta se nousee kehittämänsä kotelon sisällä pintaan kuoriutumaan. Pintaan pästyään alkaa pintapupa vaihe ennen varsinaista päiväperhosvaihetta. Pupien kuoriutuminen on kalojen syönneistä parhaita. Se yleensä sijoittuu iltaan. Pintaa pyrkivät pupat ovat kaloille helppoja saaliita. Kalojen pinnantuntumassa nkyvistä pyörähdyksistä voi päätellä, että on aika sitoa siiman päähän pintakalvossa kelluva pupajäljitelmä. Niitä kutsutaan myös emergenteiksi. Alla olevasta linkistä löydät kattavan valikoiman uppo- ja pintapupia. Jokaisen kohdalla tuoteteksti avaa tarkemmin mitä perho jäljittelee.

 

 

AIKUINEN VESIPERHONEN

Vesiperhosella on nukkapintaiset siivet, jotka ovat lepoasennossa harjakaton muotoisesti selän päällä. Kuvassa on aitoja vesiperhosia, ja ottiperhon realistisia vesiperhosia. Vesiperhoset ovat kooltaan noin se

ntistä (koukkukoko 16) jopa kolmeen senttiin (koukkukoko 10), usein harmaan tai ruskean sävyisiä. Vesiperhosen lentoa jäljittelevät taas eri perhot, kun taas vedenkalvolle istahtanutta toiset.